Vinkkejä työnhakuun – onnistu omana itsenäsi 🎯

Medin Aleksandra, Miia ja Aki

MediPowerin kautta työskentelee asiakasyrityksissä vuosittain noin 1000 työntekijää, ja lisäksi satoja työntekijöitä rekrytoidaan suoraan asiakasyrityksiimme. Rekrytoinnin ammattilaisina näemme jatkuvasti onnistumisia työnhaussa, ja haluammekin jakaa vinkkejä työnhakuun, joilla nappaat sen oman unelmatyösi.

Vastassa rekrybotti – siis mikä?

Varsinkin rekrytointiprosessin alkuvaiheessa saatat törmätä työnantajan verkkosivuilla tai hakulomakkeen yhteydessä rekrybottiin. Se on nopea väline testata sopivuutesi ja osaamisesi tehtävään. 

Chatin muodossa käytävä keskustelu on yleensä ohjattu etenemään niin, että sen avulla selvität, onko kyseinen tehtävä juuri sinua varten vai löytyisikö valikoimasta jokin vielä paremmin kokemustasi vastaava tehtävä. Vastaile siis rehellisesti botin kysymyksiin, ja noudata rekrybotin suosittelemaa etenemistapaa, mikäli tehtävä tuntuu omalta. 

Mitä hakulomakkeelle kirjoitetaan?

Mikäli työpaikkailmoitus pyytää hakulomakkeen täyttämistä, varmista itsellesi rauhallinen hetki, sillä lomakkeeseen kannattaa todella panostaa. Hakulomake on monesti käyntikorttisi, joka tutkitaan ensimmäisenä kun haastatteluun valitaan henkilöitä. 

Varsinkin avoimissa hakemuksissa on tärkeää pystyä tuomaan esiin koko osaamisesi sekä kiinnostuksenkohteesi, sillä samalla hakemuksella haet useita eri työpaikkoja. Hyvin täytetty lomake erottuu monesta muusta hakijasta. 

Koostimme alle muutamia tärkeitä huomioita:

 • Lue hakemuksen täyttöohjeet huolella.  
 • Kiinnitä huomio osaamiseesi. 
 • Lue tarkkaan työpaikkailmoitus tai kartoita mielessäsi tehtävät, joita voisit tulevaisuudessa tehdä (avoin hakemus), ja kerro miten juuri oma osaamisesi sopii kyseiseen työpaikkaan tai tuleviin avoimiin työpaikkoihin. Osaaminen voi olla vastaava työkokemus, koulutus, luonteenpiirre tai vaikka harrastuksen kautta saatu taito.
 • Kirjoita koulutus ja työkokemustietosi uusimmasta vanhempaan.
 • Työkokemuksesta kerrottaessa, on tärkeää kertoa työpaikan ja ajankohdan lisäksi myös työtehtävät.
 • Työsuhteiden päättymisen syyt voit tuoda esille halutessasi.
 • Kuvan liittäminen hakemukseen tuo hyvin persoonasi esille. Hyvä kuva on yleensä mahdollisimman selkeä ja se on pelkästään sinusta. Valitse mieluiten kuva, joka tuo hakemaasi ammatilliseen ympäristöön sopivat puolesi esiin. 
 • Liitteiksi voit laittaa esimerkiksi ammatillisesta pätevyydestäsi kertovat todistukset, CV:n tai suosituskirjeen.
 • Muista tallentaa tietosi ja lähettää hakemus.
MediPowerin Miia palaverissa

Vinkkejä työnhakuun – haastattelu ja siihen valmistautuminen

Onneksi olkoon, olet päässyt haastatteluun asti! Ensivaikutelma on tärkeä, joten se vaatii hieman ennakkoon valmistautumista. Alla olevan muistilistan kanssa pääset valmiimpana itse haastattelutilanteeseen.

 • Lue työpaikkailmoitus vielä läpi ennen haastattelua ja mieti, mitkä ovat ne ominaisuudet tai työkokemukset, joiden perusteella juuri sinut kannattaisi valita tehtävään.
 • Pukeudu asianmukaisesti, haettava työtehtävä huomioiden.
 • Varmista, että sinulla on rauhallinen ja valoisa paikka haastattelua varten ja testaa, että yhteydet toimivat, jos kyseessä on etähaastattelu.
 • Mikäli sinua haastatellaan paikan päällä, saavu haastatteluun 5-10 minuuttia ennen sovittua aikaa, ja muista ottaa työ- ja koulutodistuksesi mukaan.

Haastattelutilanteessa

 • Kysymyksiin kannattaa vastata selkeästi – ole johdonmukainen, jaarittelu on turhaa.
 • Avaa pyydettäessä taustoja työpaikkojen vaihdoksiin tai aukkoihin CV:ssä.
 • Kerro vahvuuksistasi ja osaamisestasi, mieti käytännön esimerkkejä.
 • Kerro, miksi sinut kannattaisi valita tehtävään, ja miksi haluat työn.
 • Ole vastauksissasi rehellinen, ja muista, että saat myös kehua itseäsi!
 • Pohdi etukäteen kysymyksiä, joita haluat haastattelussa kysyä työnantajalta. Voit kysyä esimerkiksi täsmennyksiä työtehtäviä, palkkausta, etuja tai tiimiä koskien. Aina kannattaa kysyä, se on merkki siitä, että olet paikasta kiinnostunut.
 • Ole oma itsesi, jännittäminen ei haittaa. 

Muista, että hyvä työnantaja on aina halukas palkkaamaan nimenomaan oman yrityksensä kulttuuriin sopivan persoonan. Kun sinut palkataan haastattelun jälkeen, jossa olet onnistunut olemaan juuri sellainen kuin olet, on todennäköistä, että tulet uudessa työpaikassasi viihtymään. Hehän halusivat juuri sinun persoonasi ja näkemyksesi omaavan henkilön joukkoonsa.

Tässäpä meidän vinkkejä työnhakuun, onnea matkaan! Katsoithan jo MediPowerin työpaikat